Zadania zawodowe:
|
- ustalanie zaopatrzenia i ocenę przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych;
- ocenianie stanu gotowości produkcyjnej maszyn i urządzeń oraz aparatury kontrolno-pomiarowej;
- prowadzenie obróbki wstępnej surowca rybnego i surowców pomocniczych;
- prowadzenie procesu technologicznego (tj: mrożenia, solenia, wędzenia, marynowania, produkcji konserw itd.);
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów mrożonych, urządzeń wędzarniczych i urządzeń przetwórstwa rybnego zgodnie z wymogami instrukcji obsługi;
- ocenianie organoleptyczne produkcji w poszczególnych fazach;
- przestrzeganie instrukcji technologicznych obsługi maszyn oraz sanitarnych;
- prowadzenie rozliczeń i dokumentacji z przebiegu procesu technologicznego;
- nadzór nad pracownikami zatrudnionymi w poszczególnych fazach procesu technologicznego;
- utrzymywanie porządku i czystości na stanowisku pracy oraz przestrzeganie obowiązujących przepisów bhp, ppoż. i ochrony środowiska naturalnego;
- wykonywanie zadań pokrewnych podanym wyżej.
|