Zadania zawodowe:
|
- przygotowywanie gleby do uprawy, w tym bronowanie, oranie i kultywowanie gleby;
- wysiewanie i sadzenie uprawianych roślin, takich jak zboża, rośliny okopowe, warzywa, drzewa i krzewy owocowe itp.;
- dokonywanie zabiegów pielęgnacyjnych upraw, takich jak: pikowanie roślin, podlewanie, nawożenie gleby, odchwaszczanie, przecinanie itp.;
- stosowanie środków ochrony roślin;
- zbieranie płodów rolnych; koszenie traw, suszenie i zbieranie siana oraz przygotowywanie ich do przechowania;
- prowadzenie hodowli drobiu, trzody chlewnej, bydła mlecznego i rzeźnego itp. głównie w celu otrzymania mięsa, jaj, mleka, włosia, skóry lub innych produktów na potrzeby własnego gospodarstwa domowego;
- wykonywanie prac związanych z chowem i hodowlą zwierząt, takich jak: przygotowywanie pasz i karmienie zwierząt, pojenie zwierząt, pielęgnowanie zwierząt, dojenie, utrzymywanie czystości pomieszczeń gospodarskich itp.;
- przechowywanie produktów roślinnych i zwierzęcych do celów późniejszego wykorzystania;
- sprzedawanie niewielkich nadwyżek produktów na lokalnym rynku lub sąsiadom dla zaspokojenia potrzeb własnych i domowników w artykuły przemysłowe, żywnościowe itp.;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, przepisów bhp, ochrony ppoż., ochrony środowiska oraz przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń zwierząt i chorób odzwierzęcych.
|