Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Hodowca owiec |
---|---|
Kod: | 612104 |
Synteza: | Planuje, organizuje, wykonuje prace związane z chowem i hodowlą owiec oraz zbytem zwierząt żywych, wełny, skór i mięsa. |
Zadania zawodowe: |
- wybór rasy i typu użytkowego owiec oraz sztuk do hodowli i chowu, określenie wielkości stada na podstawie możliwości produkcyjnych; - zapewnianie prawidłowych warunków chowu, wychowu i hodowli; - żywienie i pielęgnowanie zwierząt zgodnie z przyjętym kierunkiem produkcji, dostosowanie żywienia do wieku i produkcji; - gromadzenie, przechowywanie, wzbogacanie, porcjowanie i dawkowanie pasz, ocena organoleptyczna pasz; - strzyżenie owiec, przechowywanie i magazynowanie runa; - kontrola przyrostów, ważenie i obliczanie efektów w stosunku do nakładów; - selekcjonowanie i znakowanie zwierząt; - kojarzenie hodowlane i użytkowe; - wyposażanie w sprzęt oraz modernizacja urządzeń i pomieszczeń; - zagospodarowanie obornika i odpadów, utrzymywanie higieny pomieszczeń; - sprzedaż produkcji: żywych zwierząt, wełny, skór, mięsa, mleka i ewentualnie produktów przetworzonych: twarogów i sera; - przestrzeganie przepisów higieny w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych; - prowadzenie wymaganej dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej; - współpraca ze specjalistami oraz doradcami związków branżowych i produkcyjnych w celu uzyskania lepszych wyników produkcyjnych. |